Care sunt pasii evaluarii unui teren intr-o vreme in care nu sunt tranzactii in piata imobiliara si la ce trebuie sa fie atent cel care cere o astfel de evaluare?
Indiferent de proprietatea evaluata, primul pas este stabilirea scopului pentru care se face evaluarea, urmata apoi de analiza si stabilirea metodelor de evaluare adecvate scopului. De asemenea, pentru orice proprietate, un evaluator va folosi metoda comparatiei, metoda capitalizarii veniturilor si metoda costurilor de inlocuire.
Dupa ce s-a stabilit scopul evaluarii si s-au ales metodele, urmeaza inspectia proprietatii, analiza documentelor ce atesta dreptul de proprietate si, in cele din urma, intocmirea raportului de evaluare, cu precizarea ca este foarte important ca, inainte de a cere un astfel de serviciu, clientul sa stie exact pentru ce ii foloseste evaluarea.
Raportul intocmit in final de evaluator trebuie sa fie clar si sa explice complet rationamentul acestuia, sursele sale de informare, metodele folosite si tot ceea ce a facut pentru a ajunge la valoarea estimata pentru proprietatea in cauza.
Pretul unei evaluari nu este unul standard, ci se stabileste in functie de locatie, infrastructura, complexitatea proprietatii, de vecinatatea acestuia si de problemele pe care le pune in analiza.
Pretul nu are legatura cu valoarea estimata, in Romania, principala greutate cand vine vorba de evaluari o constituie lipsa de acces la informatii despre proprietatile tranzactionate.
Aceste informatii nu sunt publice si este imposibil sa poti vedea cine, ce si cum a evaluat alta proprietate, astfel incat sa poti compara o evaluare facuta in trecut cu una din prezent.
In ceea ce priveste momentul ales, nu are relevanta perioada in care s-a efectuat evaluarea, deoarece aceasta se face pe baza standardelor internationale de evaluare.